Mörkläggning – fördelar och nackdelar för varje typ

Mörkläggning – fördelar och nackdelar för varje typ

Om vi tittar på olika typer av rullgardiner som finns tillgängliga så märker vi att alla av dem har en viss grad av mörkläggning som alternativ i olika grader. Några av dem blockerar endast ut en procentandel av ljuset som kommer in i rummet, medan andra mer eller mindre blockerar ljuset helt och hållet. Låt oss titta på olika typer av rullgardiner, persienner och gardiner och göra bedömning av var och en.

Lamellgardiner

Lamellgardiner ger minst mörkläggning och gör ingen betydande minskning av ljus i rummet. Anledningen till detta är det sättet som lamellgardiner är utformade. Låt oss titta på ett fönster på 100 cm * 100 cm med en flikstorlek på 89mm. Det går vanligtvis 14 lameller av tyg på en vertikal lamellgardin där varje flik överlappar fliken bredvid och tillåter en viss mängd ljus att komma igenom. Med hänsyn till de 14 lameller så kommer ljus så igenom lamellerna vid varje överlappning. Knappast det bästa alternativet även om tyget som sådant kan vara helt mörkläggande.

Persienner

Persienner och träpersienner har liknande problem; Det finns i huvudsak ett antal lameller överlappande en bredvid den vilket gör det möjligt för ljuset att komma igenom. Även om normala venetianarna persienner är närmare och hårdare till slaten än vad gäller lamellgardiner, så är det inte hårt nog för att stoppa ljus från att komma igenom. Trä venetianska persienner är förmodligen värsta typen för att mörklägga och blockera ut ljus på grund av tjockleken på virket, vilket ofta orsakar att klyftan till slaten bredvid den inte är avsedd att ha tight stängning.

Gardiner

Mörkläggande gardiner är enligt min åsikt det när bästa alternativet för mörkläggning. De är den mest eleganta lösningen som ger dig möjlighet att kombinera stil och funktion. Fodret som används på baksidan är det tyg som ger mörkläggande funktion och därför störs inte designen. Mörkläggande gardiner passar även den snävaste fördjupningen där de monteras och hindrar knappast något ljus att komma in på sidorna.
Gardiner erbjuder ofta det största valet av tyger,  men på grund av vissa tygers design så tillåts för mycket ljus att komma in i rummet.

Rullgardiner

Det absolut bästa alternativet för mörkläggning är en kassettrullgardin. En rullgardin är monterad inuti en typiskt vitt pulverbelagd aluminiumram. Ramen passar fint ovanför fönsterkarmen och tyget i en rullgardin är ett tyg som har bäst blockering av ljus. Eftersom ramen förhindrar något ljus att komma in från sidorna, toppen eller botten av fönstret så ger det dig en komplett lösning för en mörkläggande rullgardin.

Energibesparing

All former av mörkläggning är bra sätt att få en stil och ge energibesparingar till många olika rum i huset. Det är bara en fråga om att hitta rätt mörkläggning för varje rum. Många människor kanske tror att mörkläggning måste installeras av ett professionellt företag, men det är verkligen inte fallet. Med rätt verktyg och en liten mängd kunskap, kan alla husägare enkelt installera egna persienner, även om yrkesmän klarar detta otroligt mycket snabbare.
Olika rum kräver olika typer av persienner, gardiner eller rullgardiner. Till exempel i köket, här behöver gardinerna vara fläcktåliga och lätta att rengöra. Vinyl eller träpersienner som har en målad slät yta är bäst, andra tyger bör oftast undvikas i köket. Om en mjukare touch önskas, kunde en tyg valance enkelt installeras ovanför gardinerna.
För huvudbadrummet och alla andra badrum krävs en sekretess mörkning av uppenbara skäl.
I badrummen behöver all mörkläggning vara hållbar och inte påverkas av fukt och vatten. Vinyl eller behandlade träpersienner är bäst, på grund av mängden fukt i dessa rum. Om du är mycket bekymrad av integriteten så kan du lägga tona rutorna bakom mörkläggningen.
I sovrum är mörkläggningsgardiner oftast att föredra och mörkläggande rullgardiner. Många människor behöver fullständigt mörker för att kunna sova och den här mörkläggningen hjälper till att uppnå detta.
Slutligen, i vardagsrummet kan husägare vara mer kreativa när det kommer till tyget. Dessa bör smälta in med de omgivande möblerna och inredning av rummet, som då kan bidra till stor hjälp för att klä upp vardagsrummet. En typ av mörkläggning som fungerar bra i ett vardagsrum kan vara bambu eller träpersienner. Intressanta texturer av dessa får en unik egenskap i alla fönster. För vissa rum kan träpersienner vara för mörk i färgen. Försiktighet bör iakttas när du väljer den här typen.
När det gäller mätning och montering av persienner, är det bästa och billigaste om fönstret är en standardstorlek så persienner kan köpas direkt från hyllan. Om fönstret är en udda storlek eller särskilt stora, bör anpassade persienner köpas. Dessa kommer vanligtvis vara dyrare men hållbarheten hos de persiennerna innebär att det kommer att hålla under lång tid.
Med lite forskning och noggrann planering, kan den perfekta uppsättningen av persienner och rullgardiner köpas för alla rum i hemmet.
Kommentera

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *